Anasayfa » Seyahat Fikirleri

Günün en önemli öğünü olarak da bilinen kahvaltı, aynı zamanda birçok kesim için en keyifli öğün olma özelliğine de sahip. Özellikle arkadaşlarla veya aile ile yapılan bir pazar kahvaltısının verdiği tadı başka ne verebilir ki sahiden? İşte bu yazımızda, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Türkiye’nin, Anadolu topraklarının kahvaltısıyla ünlü illerine bir göz atacağız. İsterseniz lafı fazla uzatmadan, birbirinden güzel kahvaltı sofralarına ev sahipliği yapan illerimize bir de yakından bakalım.

  • Diyarbakır

Her ne kadar genellikle tabla ciğercilerinde yapılan kahvaltılarıyla meşhur olsa da Diyarbakır, son zamanlarda Hasan Paşa Hanı’nın bu tabuyu yıkması ile beraber, ününü Türkiye’nin dört bir yanına yaymış durumda. Onlarca çeşit peynir ve zeytin, menemen, kavurma, bal, kaymak, soğuk güveç, yerli pastırma, patlıcan ezmesi ve yöreye özgü hamur işleri ile donatılan masa, sadece görüntüsü ile bile sizi etkileyecek cinsten lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Bir de tüm bu ürünlerin doğal olduğunu göz önünde bulundurunca, tadından yenmiyor doğrusu! 

  • Gaziantep

Yöresel yemekleri dünya çapında bir üne sahip olan Gaziantep, sunduğu kahvaltılarıyla da göz doldurmayı başarıyor. Yörenin en sevilen ve en çok tercih edilen kahvaltı ürünlerinden biri olan beyran çorbasına; katmer tatlısı, nohut dürümü, ciğer dürüm, sahan kaymağı, muhammara, yumurta piyazı gibi lezzetler de eşlik ediyor. Tüm bu ağız sulandıran lezzetleri aynı kahvaltı sofrasında yemek biraz yürek isteyeceği için, siz siz olun Gaziantep gezinizi biraz uzun tutarak tüm lezzetleri ayrı günlerde deneyimlemeye çalışın.

  • Kilis 

Güneydoğu’nun pek bilinmeyen fakat en zengin kahvaltı münülerine sahip olan illerinden biri de Kilis’tir. Yöresel lezzetlerden mıkla, semsek ve çeşitli gözlemelere, yöreye has zeytin ve zeytinyağı, zahter, gerebiç, kahga gibi spesiyaller de eşlik ediyor. Türüne az rastlanan zenginlikte bir kahvaltı sofrası sunan Kilis, ayrıca çoğu lezzetin yalnızca bu bölgede yapılmasıyla da diğerlerinden sıyrılıyor. 

  • Van

Yöresel kahvaltı denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Van, yüzyıllardır kahvaltı kültürünü geliştirerek günümüzde efsaneleşmiş durumda. Öyle ki, Vanlılar kahvaltılarını çoğu zaman evlerinde değil de dışarıda yapıyorlar. Türkiye’nin her yerine ismini duyurmuş olan bu kahvaltı sofraları; kavurma, peynir, bal, kaymak gibi lezzetlerin yanında sunduğu yöresel Van çöreği, murtuğa ve kavut ile de göz dolduruyor. 

  • Sivas

Kahvaltıda yenilen kellelerin namı Sivas’ı çoktan aşmış durumda. Bir gün öncesinden fırınlanan kelleler, yaklaşık 20 saat pişirildikten sonra baltayla kıyılarak servise hazır hale getiriliyor. Kelle kırdırma olarak da bilinen ve yüzyıllardır yörenin en çok tüketilen kahvaltı öğesi haline gelen bu lezzet, herkesin ölmeden önce yenilmesi gerekenler listesinde olmalı diye düşünüyoruz. 

  • Karadeniz şehirleri

Karadeniz’i il il ayırmak yerine genel bir başlık altında toplamak istedik. Zira her ilinde birbirinden güzel ve doğal ürünler sunan Karadeniz kahvaltıları; mıhlama, turşu tavalı, mısır ekmeği ve çeşitli pideleri ile kahvaltı sevenlerin sıkça tercih ettiği bir seçenek haline gelmiş durumda. Karadeniz’in kendine has havası ve yemyeşil doğası eşliğinde yapacağınız kahvaltı, muhtemelen hayatınızın en güzel kahvaltılarından biri olacak. 

  • Konya 

Son dönemlerde mutfağıyla atağa geçmiş olan ve sıkça gündeme gelen Konya, kahvaltıda sundukları ile de mideleri bayram ettirmeye devam ediyor. Konya’ya has tahinli, peynirli ve sebzeli pideler en çok tercih edilen kahvaltı ürünleri. Fakat Konya’nın bir de küflü peynirleri var ki, tadı damağında kalıyor yiyenlerin. Yine bu peynirle yapılan sündürme, kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı. Sac arası tatlısıyla taçlandırılan kahvaltı sofraları, ziyaretçilerine güzel bir kahvaltı deneyimi sunma konusunda oldukça iddialı. 

  • Denizli 

Kendine özgü lezzetleriyle eşsiz bir kahvaltı deneyimi sunan Denizli, kahvaltıda yumurta yemeyi sevenlerin kesinlikle denemesi gereken bir menüye sahip. Soğanlı, sarımsaklı, domatesli yumurta çeşitlerinin yanında patatesin kızartması ve buğulaması ile doyurucu bir kahvaltı vadeden Denizli, közlenmiş kuru biber, patlıcan ve domatesleriyle de sofrayı renklendiriyor. Yöresel yufkalar eşliğinde servis edilen kahvaltılar, en az bir kere denenmesi gereken cinsten. 

 

 

© 2015 Barşan Turizm A.Ş. Tüm hakları saklıdır. Bu web sitesinin kullanımı, ticari kullanımı engelleyen Kullanım Şartları ile belirlenmiştir.

Site Yazarı Google+ : Ucuzauc.com