Anasayfa » Seyahat Fikirleri

Türkiye mutfak anlamında çok değişik ve çok lezzetli yemeklere ev sahipliği yapan bir ülke. Hemen hemen her şehrinin, bölgesinin kendine özgü çeşitli yemekleri barındıran mutfakları var. Tabii bunlardan, lezzet anlamında ön sıralara çıkan şehirleri de mevcut. Bu şehirlerden bazılarını sizler için seçtik: Harika bir lezzet yolcuğuna çıkmaya hazır mısınız?

Gaziantep

 

Gerçekten lezzet denildi mi en üst sıralara yerleşir kendileri. Hem çeşit anlamında hem de mutfağında Akdeniz ve Doğu kültürünü yansıtması anlamında eşsiz lezzetler barındırır. O kadar çok yemek ve meze çeşidi var ki, hangi birine yer vereceğimize biz bile karar veremedik. Günümüzde, Antep mutfağının lezzetini duyanlar imkanları dahilinde, günübirlik dahi olsa buradaki yemekleri tatmak için ziyaret eder hale geldiler. Şimdi biraz da Gaziantep’in lezzet harikalarından bahsedelim: Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, bu lezzetli yemeklerin her birinin yapımı oldukça meşakkatli. Gaziantep’te güne,  sıcak katmerle kahvaltı keyfi yaparak başlayabilirsiniz. Çoğu kişiye göre Gaziantep kahvaltısının biraz ağır olmasının yanı sıra katmersiz güne başlayamayanların olduğunu da söyleyebiliriz. Kaymak, antepfıstığı ve incecik baklavalık yufkanın birleşiminden harika bir lezzet doğmuş gerçekten. Güne başka lezzetlerle devam etmek isterseniz, Antep’in envaiçeşit kebaplarıyla devam edebilirsiniz.  Meşhur yuvalama çorbasını da denemeden Gaziantep’ten ayrılmayın. Ayrıca Ali Nazik, simit kebabı, patlıcan kebabı gibi değişik lezzetleri de deneyebilirsiniz. Gaziantep’te 5 çayında, her ana yemeğin ardından, kısaca günün her anı sunulan Antep baklavasını da unutmamak gerek. Gerçekten tatlı ve özellikle baklava anlamında Antep’in üstüne yok!   

Antakya

Antakya Akdeniz mutfağının güzide duraklarından birisidir. Türk mutfağı dendi mi akla ilk gelen yerlerde biri olan Antakya ve kendine has mutfağı, hele ki künefesinin ünü tüm dünyaya yayılmış durumda.  En önemli lezzetlerinden birisi oruk olup, ince bulgurla yapılan, içli köfteye benzer muhteşem bir lezzettir. Acının ön planda olduğu yemeklerden bazıları, muhammara,  kağıt kebabı, kömbe ve biberli ekmek. Ama lezzetin ön plana çıktığı bu yemeklerin tadı asla ve asla künefesiz çıkmaz. Peynirle tatlı nasıl yani demeyin, bu lezzeti hele bir de Antakya’da tadınca bize hak vereceksiniz.

Kayseri

Kayseri ve mantısı, pastırması, hamur işleri, dahası ve dahası. Gerçekten de bu şehri ve lezzetlerini anlat anlat bitmez. Şüphesiz ki adıyla özdeşleşmiş olan mantısı ve pastırmasını mutlaka tartmanızı öneriyoruz. Kayseri mantısının öyle bir özelliği var ki, bir kaşık yemeğe daldırdığınız an en az 30 tane hamurun gelme şartı vardır. Yani mantılar o kadar ufak yapılıyor ki, lezzeti kadar görselliği ile de büyülüyor.

Şanlıurfa

Şanlıurfa gerçekten de “bulgurun başkenti” olarak sayabileceğimiz illerimizden biri. Bunun için de bu şehirde bulgurla yapılan her tür yemeğin lezzeti de bir başka oluyor. Kuşkusuz Şanlıurfa’nın en popüler ve güzel lezzeti, çiğ et, bulgur ve baharatlardan oluşan Urfa tipi çiğ köfte. Acılı bir köfte olmasının yanı sıra şehri ziyaret eden yabancı turistlerin bile bu lezzetin hastası olduklarını söyleyebiliriz.

Malatya

 

Malatya mutfağı diğer şehirlerin mutfaklarına göre biraz farklı gibi görünse de tipik Anadolu mutfağının izlerini taşıyor. Malatya yemeklerinin başrol oyuncuları ise et ve bulgur var. Malatyalarının söylediğine göre bu şehirde tam tamına 65 çeşit bulgurla yapılan köfteli yemek türü bulunuyor. Bu eşsiz mutfağın her çeşit yemeği barındırması ve bu kadar lezzeti bir arada sunması Malatya’yı da ayrıcalıklı ve yeri doldurulamaz özel bir şehir haline getiriyor.

Bolu

Madem Türkiye’nin en lezzetli şehirleri listesi hazırlıyoruz, Bolu’yu ve dünyaca ünlü Mengen mutfağını da es geçmeyelim dedik. Zira dünya çapında ün salmış aşçıların yetiştirildiği yer olarak bilinen Mengen de Bolu ili sınırları içerisinde yer alıyor. Tüm zamanların en hatırı sayılır aşçıları Bolu şehrinden çıkmıştır. Bu sebeple bu kadar aşçı yetiştirmesinin nedenlerinden biri de yemeklerinin çeşitliliği. Mengen pilavı, ovmaç çorbası, kuzu güveç tatmadan Bolu turunuzu sonlandırmayın.

Afyon

Yöresel haşhaşla yapılan çörekleri kelimenin tam anlamıyla tadı damağınızda kalacak. Sucuğu, kaymağı ve daha birçok lezzetle ünlü olan Afyon mutfağında genellikle ön planda patlıcan bulunuyor. Şehirde patlıcanla yapılan 20 farklı yemek türü görmeniz mümkün. Üstelik Türkiye’nin eti en leziz danaları yine bu bölgede yetiştiğinden etli yemekleri de oldukça iyi.

Muğla

Ege’nin en lezzetli yemeklerini Muğla’da tadabilirsiniz. Muğla’da sebzeler ve envaiçeşit otlar, birbirinden lezzetli zeytinyağlı yemekler, deniz mahsulleri ile yapılan sıcak ve soğuk mezeler, sağlıklı menüler ve tabii enfes manzaralar sizleri bekliyor.

© 2015 Barşan Turizm A.Ş. Tüm hakları saklıdır. Bu web sitesinin kullanımı, ticari kullanımı engelleyen Kullanım Şartları ile belirlenmiştir.

Site Yazarı Google+ : Ucuzauc.com