Anasayfa » Seyahat Fikirleri

Belçika’nın 164 çeşit peynirine bakarak bile ne kadar zengin bir mutfak yarattığını görebiliyoruz. Gurbetçi yakınlarınızdan uzun uzun dinlediğiniz, gelirken getirsinler diye yalvar yakar olduğunuz ama zamanla artık Türk topraklarına da sızmış Belçika’ya özgü lezzetler, mutfağına olan ilgiyi artırdı. Çikolata, waffle gibi minik atıştırmalıklarıyla tanıdığınız Belçika’nın birbirinden özgün tatlarıyla buluşma vakti:

Gegratineerde witloof

Ana malzemesi hindiba olan bu lezzet bir ana yemek esasında. Haşlanan hindibalar, beşamel sosuyla süslenip Belçika’nın meşhur peynirleri ve jambonlarıyla tamamlandıktan sonra görücüye çıkıyor. Nefis bir lezzete kavuşan Gegratineerde witloof’un Türkçede karşılığı Fırında Beyaz Hindiba. Güveç içinde küçük porsiyonlar halinde servis edilebildiği gibi geniş bir servis tabağında da kendisiyle tanışabilirsiniz.

Waterzooi

Sadece görüntüsüyle bile kalpleri çalan Waterzooi, Belçika’nın yahni sınıfından. Yumurta sarısı, krema, tereyağı ile sebze suyunun birleşimiyle olan bu büyülü yemeğin ek malzemesi balık olsa da zaman zaman tavuk da tercih edilebiliyor. Soğuk günlerde en sık tercih edilen yemeklerden biri olmasıyla Belçika ziyaretçilerini de iliklerine kadar ısıtacağının garantisini veriyor. 

Waffle

Herkesin bildiği, bayıla bayıla yediği waffle, evet! Üç farklı çeşidi ve seçilebilir malzemeleriyle birbirine çok uçuk olan insanların bile ortak noktası haline gelebiliyor. Liège, daha yoğun ve tatlı bir tabanken Brussels daha büyük, daha ince ve daha çıtır oluyor. Gallettes ise daha ince ve daha sert bir yapıya sahip. Konsept belli, bu tabanların üzerine istediğiniz türde çikolatayı sürüyor ve eklediğiniz meyvelerin üzerine dondurma veya krema ilave ediyorsunuz. Son olarak üzerine serpiştirebileceğiniz Hindistan cevizi, kiraz veya vişne şekeri gibi malzemelerle sunuma hazır hale getiriyorsunuz.

Mosselen met friet

Şarap yatağında uzanan midyelerin maydanoz ve soğanla muhteşem uyumu iştahınızı kabartacak ve İngilizlerin balıkla olan ilginç arkadaşlığından sonra çok da tuhaf bulmayacağınız patatesle sunumuna bayılacaksınız. Hazırlanışı zahmetli olsa da yerken buna değdiğini göreceksiniz. Tereyağıyla hazırlanan Mosselen met frietin yanında gelen patates kızartmasını yerken ünlü Belçika mayoneziyle tanışma şansınız da var.

Chocolade

Dünya çapında üne sahip çikolatalar üretebilmelerini işlerini ciddiye almalarına borçlular. Çünkü çikolatalar yasayla kontrol ediliyor ve belirli yaptırımlar uygulanıyor. Yemeyi de ikram etmeyi de seven Belçikalıların çikolata sevgisi burada bambaşka gerçekten.  Belçika’nın dört bir yanına dağılmış 2 binden fazla çikolatacı tüm tatil boyunca sizi oyalayabilir. Dönerken sevdiklerinize de getirmeyi unutmayın ki küslükler yaşanmasın.

Luikse siroop

Şurup olarak isimlendirilse de daha çok reçeli andıran bu lezzet, elma ve armut gibi meyvelerden yapılıyor. Marketlerde şirin ve mavi kutusunda bulabileceğiniz Luikse siroopu çoğu yerde 1 avronun altında satılıyor. İsteğiniz ekmeği tercih edebilirsiniz ama tek dilim halinde sunulan ve “açık ekmek” anlamına gelen tartinelere sürülerek yemek daha çok tercih edilir. Yemeklere de kullanılabildiği gibi wafflelara sos olarak da seçilebilir.

Rijsttaart

Pirinç tartı olarak tanıdığımız Rijsttaart, süt, şeker ve pirinçle yapılan bir tür tatlı. Hazırlanan karışımı kalıba yatırdığınız hamurun içine döküp rengi altına dönene dek fırında pişirince bu lezzetli tatlıya kavuşabilirsiniz. Küçük porsiyonlar halinde hazırlayıp partilerinize ikramlık olarak kullanabilirsiniz. Hatta söyleyin annenize, altın gününe fikir aramasın ve Rijsttaart yaparak arkadaşlarına hava atsın.

Frikadellen met krieken

Köfteyi vişne ile sunmak ancak bir dâhinin aklına gelebilir. Bu ekşi aromanın lezzetli Belçika etiyle buluşması ağızda mayhoş bir tat bırakırken ikinci lokma için sabırsızlanmanıza neden oluyor. Görüntüsüyle bir aşkı anlatır gibi tabağında uzanan Frikadellen met krieken, sofistike yapısı dolayısıyla Belçika ziyaretçilerinin sipariş etmekten en çok hoşlandıklarından.

Konijn met pruimen

Bizim niyetçilerin pazarladığı o minik tavşanları pek seven Belçikalılar, inanmayacaksınız ama erikle yapılıyor. Ağızlarının tadını gerçekten biliyor bu Belçikalı dostlar. Defne yaprağı ve bira ile aroması kazandırılan Konijn met pruimen, patates kroket ve salata ile servis ediliyor. İlk başta yeme düşüncesi sizi üzecek olsa da yedikten sonra “bir daha ne zaman yerim” diye düşüneceksiniz.

© 2015 Barşan Turizm A.Ş. Tüm hakları saklıdır. Bu web sitesinin kullanımı, ticari kullanımı engelleyen Kullanım Şartları ile belirlenmiştir.

Site Yazarı Google+ : Ucuzauc.com